V poslední březnový den roku 2022 se téměř po dvou letech konala v Podblanickém ekocentru certifikační komise značky KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® tak, jak jsme ji znali před „dobou covidovou“. Techniku nahradilo osobní setkání, které si užili porota i žadatelé o značku. Za deset let fungování regionální značky se sešla komise již po šestnácté a své jubileum oslavila udělením certifikátu třem novým uchazečům.

Prvním z nově certifikovaných je paní Vlasta Tichá z Dojetřic u Sázavy, která již více než 25 let tvoří ve svém ateliéru autorskou kameninovou keramiku. Keramika je tvořená z lokální hlíny, vypalovaná na víc než 1000 stupňů celsia.

Druhým nováčkem je pan Jiří Holejšovský z Chmelné, který získal značku KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® pro kořenovou zeleninu a cibuli. Podle pana Holejšovského není cibule náročná na vodu, a proto je ideální plodinou při stále častějším suchu. Se svou rodinou obhospodařuje víc jak 25 ha polí a je dodavatelem zeleniny do spousty místních škol.

Do třetice všeho dobrého byl certifikován v pořadí, jak jinak než třetí zážitek na území Kraje blanických rytířů. Pohádkové putování, které ve spolupráci s dalšími organizacemi pořádá Klub panenek ČR je jedním z prvních meziregionálních zážitků v rámci Asociace regionálních značek. Část zážitku je realizována na území regionální značky Kutnohorsko regionální produkt® a druhá část, jako je například Galerie panenek ve vlašimské Občanské záložně na území se svatováclavskou helmicí.

Kompletní seznam VÝROBKŮ, SLUŽEB a ZÁŽITKŮ najdete na ARZ – Regionální značky (regionalni-znacky.cz).