Tisková zpráva ze dne 10. 12. 2021

  1. kolo certifikační komise regionálního značení KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® proběhlo dne 9. 12. 2021. I tentokrát se certifikační komise spolu s žadateli setkali v online prostoru. Celkem bylo podáno 5 žádostí, z toho 4 pro výrobky a 1 pro zážitek.

Regionální značku pro svou tvorbu získala paní Lenka Komínková z Jeníkova. Pod názvem Podblanicko mým objektivem (FB stránka Mým objektivem) najdete překrásné fotografie, které Vám představí Podblanicko lépe než tisíc slov.

Pan Jakub Šimek získal certifikát pro své pilné včelky a panenský med, který tvoří v okolí Vojkova – Podolí, proto tedy název: Vojskovský med.

Pan Rudolf Kučera získal certifikát pro brambory pěstované na Statku Skalkov, nedaleko Vlašimi. Brambory všech varných typů jsou výjimečné tím, že jejich nať je sklízena zásadně mechanicky a ne chemicky, což má velký vliv na kvalitu i chuť hlíz. Po ručním vytřízení jsou brambory ukládány do papírových tašek, ve kterých pak putují dál, třeba zrovna na Váš stůl.

Certifikované brambory má nyní i pan Petr Kletečka ze Strojetic, pod obchodním názvem BRAMBORY Z KOVÁRNY. A proč zrovna z kovárny? Odpověď je prostá. Stará usedlost, kde jsou brambory uskladněny, bývala kdysi kovárnou.

A do pětice všeho dobrého. V pořadí druhý certifikovaný zážitek na Podblanicku. Okruh zámeckým parkem ve Vlašimi. Jedinečná příležitost dozvědět se spoustu zajímavostí o parku, který podle slov J. Schallera svou krásou vyniká téměř nad všechny parky v Čechách. Po předchozí domluvě, je okruh možno absolvovat i na elektrických koloběžkách.

V Kraji blanických rytířů je v tuto chvíli aktivních 42 certifikátů, umožňujících používat logo regionální značky KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt®, ale kvalitních a k přírodě šetrných výrobků, zážitků a služeb je v kraji pod Blaníkem určitě mnohem víc, proto na jaře roku 2022 proběhne další, v pořadí již 16. Kolo certifikační komise.

Řádně vyplněné přihlášky zasílejte na adresu Eva Albertová, Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim a to nejpozději do 28. 2. 2022.

            Eva Albertová

(tel. 602 665 410, produktyKBR@csop.cz)