Vlašimsko, Voticko. Geopark kraj blanických rytířů zve na exkurze, pochod, novou expozici i geoshow. Vše v rámci celorepublikové kampaně, která má veřejnosti představit národní geoparky.

Letošní nabídka akcí k Týdnu geoparků je v  Kraji blanických rytířů mimořádně široká. Vybírat můžete z exkurzí i akcí pro celou rodinu. Završením kampaně bude slavnostní otevření nové venkovní geologické expozice u Votic.

Na pořádání akcí k Týdnu geoparků se podílí Český svaz ochránců přírody Vlašim, který geopark koordinuje, ZŠ Louňovice pod Blaníkem, lom Bernartice, město Votice a Klášter svatého Františka z Assisi ve Voticích.

Obdobné akce pořádají i další národní geoparky, kterých je nyní v ČR devět. Týden geoparků vyhlašuje Asociace geoparků ČR v návaznosti na Dny evropských geoparků od 20.5. do 20.6. 2022.

 

21.5. 2022 – GEOSHOW pro rodiny s dětmi

Místo konání: Dům přírody Blaníku u Krasovic

Anotace: Setkejte se s vědci z geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR a nechte se ohromit simulacemi geologických procesů. Na vlastní oči uvidíte výbuch sopky a další geologické situace, které probíhají pod zemským povrchem miliony let. Zapojíte nejen oči, ale i vlastní ruce.

Vstup volný.

Kontakt: Michal Neklmichal.geowanders@gmail,  608 164 228.

 

25.5. 2022 – Exkurze do lomu Mladovice

Místo konání: lom Mladovice u Postupic

Anotace: Jedinečná příležitost podívat se do aktivního lomu. Přiblížíme se si těžbu a zpracování kamene a odkryjeme i další témata. Počet účastníků je omezen, je nutno se přihlásit předem.

Kontakt:  Michal Nekl, michal.geowanders@gmail.com nebo na telefonu +420 608 164 228.

 

28.5. 2022 – Exkurze do lomu Bernartice

Místo konání: lom Bernartice

Anotace: Vycházka s geologem a botaničkou do aktivního hadcového lomu. Kromě geologických zajímavostí se seznámíte s projektem na ochranu vzácných hadcových rostlin, které právě pokvetou. Počet účastníků je omezen, je nutno se přihlásit předem.

Kontakt:  Michal Nekl, michal.geowanders@gmail.com nebo na telefonu +420 608 164 228.

 

29.5. 2022 – Výprava za zlatem na Roudný

Místo konání: Louňovice pod Blaníkem, Roudný

Anotace: ZŠ a MŠ Louňovice pod Blaníkem a MC ZaS Louňovice pod Blaníkem pořádá už 6. ročník turistické historické akce. Akce bude startovat od budovy ZŠ Louňovice pod Blaníkem mezi 9:00 – 11:00 hodin, předpokládaný konec 12:00 -15:00 hodin. Nevhodné pro kočárky.
Můžete se těšit na besedu o Roudném s panem Václavem Zemkem, na poustevníka – který zde podle pověsti zemřel, na rýžování zlata a jiné zajímavosti.

Kontakt: Jana Burdová, ZŠ Louňovice pod Blaníkem, burdova.jana@zsamslounovice.cz, 732 978 921

12.6. 2022 od 14h – Otevření Kamenné vyhlídky u Votic

Místo konání: Votice, nad vodojemem

Nová, právě dokončovaná, venkovní expozice ukáže dětem i dospělým, že Votice leží na hranici velkého geologického tělesa známého jako středočeský pluton. Představují se horniny z okolí a to vyvřelé i přeměněné. Kukátkem si prohlédnete metamorfovaný ostrov a zjistíte, jak to chodí v lomu. Chůzi po kamenech si můžete vyzkoušet na bosém chodníku a také si zatelefonujete podzemním telefonem. Na dětských panelech budete provázeni geobry a geobryněmi. Nakonec můžete spočinout v altánu s nevšedními žulovými sloupy a užít si vyhlídku na středočeský pluton a samozřejmě na malebné Votice.

Po slavnostním zahájení je pro účastníky připravena hra během krátké (1km) cesty z vyhlídky do Kláštera sv. Františka z Assisi.

Kontakt:  Kateřina Červenková, 777 800 461, katka.cervenkova@csop.cz

 

Doplňující informace:

národní geopark Kraj blanických rytířů

Termín geopark označuje území, které poskytuje obraz o vývoji Země a představuje ho návštěvníkům zajímavým způsobem. Národní geopark KBR byl vyhlášen v roce 2014 na pomezí tří krajů – Středočeského, Jihočeského a kraje Vysočina. Páteř geoparku tvoří Blanická brázda v úseku od města Mladá Vožice po město Sázava, na západě dosahuje nejdále k městu Votice a na východě k městu Ledeč n. Sázavou. Hlavními přírodními fenomény, které chce geopark představovat návštěvníkům, je geologický zlom Blanická brázda, údolí řeky Sázavy, hadcové lokality a pozůstatky po historické těžbě nerostných surovin. Řídícím subjektem geoparku je Český svaz ochránců přírody Vlašim.

Více na: https://www.blanik.net/co-je-to-geopark/