V sobotu 22. října se paraZOO opět po roce převlékla do hmyzího šatu a pod střechou Podblanického ekocentra to bzučelo jako v úlu. Přes deštivé počasí a netradiční datum akce dorazilo na již 5. ročník Hmyzáka – hmyzí festival pro celou rodinu přes 150 lidí. Akci pořádal Český svaz ochránců přírody Vlašim, tentokrát ve spolupráci se Svazem výrobců a zpracovatelů hmyzu.

Na Hmyzákovi si přišly na své nejen děti, ale i dospělí. Hned po vstupu do budovy se mohli návštěvníci občerstvit v Hmyzákově kavárně a vybrat si něco sladkého ke kávě (tady to zatím jako hmyz jen vypadalo). Zato v první patře se to už doslova hemžilo. Obsadila ho totiž výstava a ukázky hmyzu chovaného na farmě. V přednáškovém sálu představila Jitka Uhlíková o záchranných programech živočichů, Ondřej Herzog ze společnosti Čmeláci PLUS a Luděk Šulda o socíálním hmyzu (o čmelácích a vosách). Odpoledne na přednášky navázala konference o chovu hmyzu, kde se svými příspěvky vystoupili například doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně další chovatelé hmyzu.

Nejmenší děti potěšilo Hmyzí představení v podání Aleše Bílka z divadýlka VYSMÁTO. Mladší účastníky pak čekaly dílničky, kde si mohli vyrobit svého Hmyzáka, nebo odhalovat příběh psaný hmyzem schovaný do kousku dřeva.

Venkovní prostory si mezi sebe rozdělili Crunchy Worms a projekt Broukey. Oba stánky dali účastníkům ochutnat potravinu budoucnosti v různých variantách. Menu bylo bohaté a ochutnat jste mohli například cvrčka na česneku nebo saranče v těstíčku na sladko, pražené červíky nebo dokonce hmyzí lízátko, které si oblíbily především děti.

Na programu nechyběla také ochutnávka a moštování starých odrůd alejového ovoce, protože aleje jsou pro nás zajímavé hlavně na podzim, ale pro hmyz jsou důležité po celý rok.

Den plný hmyzu se vydařil a teď už nezbývá než se těšit na další ročník.

Tato akce byla podpořena grantem Norských fondů.

Připravme se na klimatické změny! Zapojte se do hledání řešení spolu s námi  a vyjádřete své názory v dotazníku | Statutární město Havířov